ANALIZĂ‚ | Halep, cel mai ineficient număr 2 din istorie. Performanțele Simonei sunt mai slabe decât ale tuturor jucătoarelor care au încheiat sezoanele din circuitul WTA pe locul secund

ANALIZĂ‚ | Halep, cel mai ineficient număr 2 din istorie. Performanțele Simonei sunt mai slabe decât ale tuturor jucătoarelor care au încheiat sezoanele din circuitul WTA pe locul secund
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep a încheiat anul cu un eșec (eliminată din grupele Turneului Campioanelor), dar pe un loc extrem de onorant: 2 WTA! Este o poziție care îi oferă Simonei un avantaj enorm, respectiv statutul de favorită 2 sau chiar 1, la turneele unde absentează Serena Williams, dar de care sportiva nu știe să profite cu adevărat. Plecată în vacanță cu gândul că „am avut un an bun”, Halep poate conștientiza că a fost un an dezastruos în raport cu locul pe care îl ocupă în ierarhia WTA. Trebuie doar să arunce o privire pe statisticile care arată că românca a avut un sezon mai slab decât oricare altă jucătoare din istoria tenisului care a terminat anul pe locul 2 WTA!

Simona, a cincea jucătoare din istorie care încheie anul pe locul 2 WTA fără să joace o finală de Grand Slam

Simona spune, aproape înaintea fiecărui turneu, că nu și-a fixat ca obiectiv câștigarea trofeului, iar asta este o strategie care n-o încarcă cu presiune, dar nici cu performanțe istorice. Halep a ridicat prea puțin așteptările la nivel declarativ și a obținut astfel un parcurs șters, care în viitor va fi reținut doar de Wikipedia. Jucătoarea în vârstă de 24 de ani se poate lăuda doar cu un sfert de finală la Australian Open și cu o semifinală la US Open. Simona nu și-a apărat finala de la Roland Garros (tur doi în 2015) și semifinala de la Wimbledon (tur 1 în 2015), palmaresul fiind salvat într-o oarecare măsură de titlurile de la Shenzhen (China), Dubai (Emiratele Arabe Unite) și Indian Wells (SUA). Traseul Simonei poate părea satisfăcător pentru mulți, însă el este de fapt cel mai slab din Era Open realizat de un număr 2 WTA, mai exact din anul 1975 (atunci când s-a implementat clasamentul computerizat) și până în 2015!

Toate jucătoarele care au încheiat sezonul pe locul 2 au obținut rezultate mai bune decât Halep de-a lungul timpului, în special în turneele de Grand Slam din anul respectiv. Practic, performanțele obținute în turneele de Grand Slam reflectă faima, dar și valoarea unui tenismen peste ani: oamenii din România știu că Virginia Ruzici a triumfat la Roland Garros în 1978, dar foarte puțini au auzit despre turneele de la Brighton și Kitzbuhel, câștigate în același an de managerul Simonei Halep. Probabil că nivelul scăzut al tenisului feminin actual și lipsa de consistență a Simonei în cadrul turneelor majore din 2015 sunt elemente care au contribuit la un alt detaliu ieșit din comun: Halep este a cincea jucătoare din istorie, după Amelie Mauresmo (Franța) în 2004, Conchita Martinez (Spania) în 1995, Billie Jean King (SUA) în 1977 și Virginia Wade (Marea Britanie) în 1975, care termină anul pe locul 2 fără să atingă cel puțin o finală de Grand Slam.


Foto: Deși a încheiat sezonul pe 3 WTA, Simona a avut un an 2014 mai bun decât a fost 2015: sfert de finală la Australian Open, finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon și tur trei la US Open. Halep a început însă anul 2014 pe locul 11 WTA, în timp ce în 2015 a luat startul de pe poziția a 3-a.

Performanțele jucătoarelor care au încheiat sezoanele din Era Open pe locul 2 WTA (în perioada clasamentului computerizat 1975-2015). Simona Halep are cel mai slab palmares.

  • 2015 – Simona Halep (România): Sfert de finală la Australian Open, tur doi la Roland Garros, primul tur la Wimbledon, semifinală la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (3 titluri WTA: Shenzhen, Dubai și Indian Wells).
  • 2014 – Maria Șarapova (Rusia): Optimi de finală la Australian Open, campioană la Roland Garros, optimi de finală la Wimbledon, optimi de finală la  US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Stuttgart, Madrid și Beijing).
  • 2013 – Victoria Azarenka (Belarus): Campioană la Australian Open, semifinală la Roland Garros, turul doi la Wimbledon, finală la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (2 Titluri WTA: Doha și Cincinnati).
  • 2012 – Maria Șarapvova (Rusia): Finală la Australian Open, campioană la Roland Garros, optimi la Wimbledon, semifinală la US Open și finală la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Miami, Stuttgart și Roma).
  • 2011 – Petra Kvitova (Cehia): Sferturi la Australian Open, optimi la Roland Garros, campioană la Wimbledon, primul tur la US Open și titlu la Turneul Campioanelor (4 Titluri WTA: Brisbane, Paris, Madrid și Linz).
  • 2010 – Vera Zvonareva (Rusia): Optimi la Australian Open, turul doi la Roland Garros, finală la Wimbledon, finală la US Open și semifinală la Turneul Campioanelor (1 Titlu WTA: Pattaya).
  • 2009 – Dinara Safina (Rusia): Finală la Australian Open, finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, turul trei la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Roma, Madrid și Portoroz).
  • 2008 – Serena WIlliams (SUA): Sferturi la Australian Open, turul trei la Roland Garros, finală la Wimbledon, campioană la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Bangalore, Miami și Charleston).
  • 2007 – Svetlana Kuznetsova (Rusia): Optimi la Australian Open, sferturi la Roland Garros, sferturi la Wimbledon, finală la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (1 Titlu WTA: New Haven).
  • 2006 – Maria Șarapova (Rusia): Semifinală la Australian Open, optimi la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, campioană la US Open și semifinală la Turneul Campioanelor (4 Titluri WTA: Indian Wells, Carlsbad, Zurich și Linz).


Foto: În ultimul deceniu, Șarapova a terminat anul de trei ori pe locul 2 WTA (2006, 2012 și 2014). De fiecare dată a cucerit un titlu de Grand Slam.

  • 2005 – Kim Clijsters (Belgia): Nu a participat la Australian Open, optimi la Wimbledon, optimi la Roland Garros, campioană la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (8 Titluri WTA: Indian Wells, Miami, Eastbourne, Stanford, Los Angeles, Toronto, Luxemburg și Hasselt).
  • 2004 – Amelie Mauresmo (Franța): Sferturi la Australian Open, sferturi la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, sferturi la US Open și semifinală la Turneul Campioanelor (5 Titluri WTA: Berlin, Roma, Montreal, Linz și Philadelphia).
  • 2003 – Kim Klijsters (Belgia): Semifinală la Australian Open, finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, finală la US Open și titlu la Turneul Campioanelor (8 Titluri WTA: Sydney, Indian Wells, Roma, Hertogenbosch, Stanford, Los Angeles, Filderstadt și Luxemburg).
  • 2002 – Venus Williams (SUA): Sferturi la Australian Open, finală la Roland Garros, finală la Wimbledon, finală la US Open și semifinală la Turneul Campioanelor (7 Titluri WTA: Gold Coast, Paris, Antwerp, Amelia Island, Stanford, Carlsbad și New Haven)
  • 2001 – Jennifer Capriati (SUA) – Campioană la Australian Open, campioană la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, semifinală la US Open și sferturi la Turneul Campioanelor (1 Titlu WTA: Charleston).
  • 2000 – Lindsay Davenport (SUA) – Campioană la Australian Open, primul tur la Roland Garros, finală la Wimbledon, finală la US Open și primul tur la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Indian Wells, Linz și Philadelphia).
  • 1999 – Lindsay Davenport (SUA): Semifinală la Australian Open, sferturi la Roland Garros, campioană la Wimbledon, semifinală la US Open și tiltu la Turneul Campioanelor (5 Titluri WTA: Sydney, Madrid, Stanford, Tokyo și Philadelphia).
  • 1998 – Martina Hingis (Elveția): Campioană la Australian Open, semifinală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, finală la US Open și titlu la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Indian Wells, Hamburg și Roma). 
  • 1997 – Jana Novotna (Cehia): Nu a participat la Australian Open, turul trei la Roland Garros, finală la Wimbledon, sferturi la US Open și titlu la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Madrid, Leipzig și Moscova).
  • 1996 – Monica Seles (SUA): Campioană la Australian Open, sferturi la Roland Garros, turul doi la Wimbledon, finală la US Open și primul tur la Turneul Campioanelor (4 Titluri WTA: Sydney, Eastbourne, Montreal și Tokyo).
  • 1995 – Conchita Martinez (Spania): Semifinală la Australian Open, semifinală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, semifinală la US Open și sferturi la Turneul Campioanelor (6 Titluri WTA: Hilton Head, Amelia Island, Hamburg, Roma, Carlsbad și Los Angeles).


Foto: Pentru fiecare an în care a încheiat sezonul pe locul 2 WTA (2003 și 2005), Kim Klijsters a câștigat câte 9 trofee.

Lista este completată de nume celebre ale perioadei romantice a tenisului, care au încheiat sezoanele pe locul 2 WTA, obținând, pe lângă numeroase titluri WTA, performanțe magnifice în turneele de Grand Slam.

  • 1994 – Arantxa Sanchez Vicario: Finală la Australian Open, campioană la Roland Garros, optimi la Wimbledon, campioană la US Open și primul tur la Turneul Campioanelor) .
  • 1993 – Arantxa Sanchez Vicario (Spania): Semifinală la Australian Open, semifinală la Roland Garros, optimi la Wimbledon, semifinală la US Open și finală la Turneul Campioanelor).
  • 1992 – Steffi Graf (Germania): Nu a participat la Australian Open, finală la Roland Garros, campioană la Wimbledon, sferturi la US Open și primul tur la Turneul Campioanelor).
  • 1991 – Steffi Graf (Germania): Sferturi la Australian Open, semifinală la Roland Garros, campioană la Wimbledon, semifinală la US Open și sferturi la Turneul Campioanelor).
  • 1990 – Monica Seles (SUA): Nu a participat la Australian Open, campioană la Roland Garros, sferturi la Wimbledon, turul trei la US Open și titlu la Turneul Campioanelor.
  • 1989 – Martina Navratilova (SUA): Sferturi la Australian Open, nu a participat la Roland Garros, finală la Wimbledon, finală la US Open și finală la Turneul Campioanelor.
  • 1988 – Martina Navratilova (SUA): Semifinale la Australian Open, optimi la Roland Garros, finală la Wimbledon, sferturi la US Open și sferturi la Turneul Campioanelor.
  • 1987 – Martina Navratilova (SUA): Finală la Australian Open, finală la Roland Garros, campioană la Wimbledon, campioană la US Open și sferturi la Turneul Campioanelor.
  • 1986 – Chris Evert (SUA): Campioană la Roland Garros, semifinală la Wimbledon și semifinală la US Open (Ediția din 1986 a Australian Open nu s-a disputat).
  • 1985 – Chris Evert (SUA): Finală la Australian Open, campioană la Roland Garros, finală la Wimbledon și semifinală la US Open.


Foto: Chris Evert, una dintre cele mai faimoase jucătoare din istorie, a absentat de la Roland Garros 1978, ediție la care Virginia Ruzici (România) a câștigat trofeul. Ruzici a declarat apoi că absența lui Chris a făcut-o să creadă cu adevărat că are șanse la câștigarea titlului de la Paris.

  • 1984 – Chris Evert (SUA): Campioană la Australian Open, finală la Roland Garros, finală la Wimbledon și finală la US Open.
  • 1983 – Chris Evert (SUA): Nu a participat la Australian Open, campioană la Roland Garros, turul trei la Wimbledon și finală la US Open.
  • 1982 – Chris Evert (SUA): Campioană la Australian Open, semifinală la Roland Garros, finală la Wimbledon și campioană la US Open.
  • 1981 – Tracy Austin (SUA): Sferturi la Australian Open, nu a participat la Roland Garros, sferturi la Wimbledon și campioană la US Open.
  • 1980 – Tracy Austin (SUA): Semifinală la Wimbledon, semifinală la US Open, nu a participat la Australian Open și Roland Garros.
  • 1979 – Chris Evert (SUA): Nu a participat la Australian Open, campioană la Roland Garros, finală la Wimbledon, finală la US Open.
  • 1978 – Chris Evert (SUA): Finală la Wimbledon, campioană la US Open, nu a participat la Australian Open și Roland Garros.
  • 1977 – Billie Jean King (SUA): Sferturi la US Open, sferturi la Wimbledon, nu a participat la Roland Garros și Australian Open (King, aflată în pragul retragerii la acea vreme, a avut rezultate mai slabe decât Halep în turneele de Grand Slam. Per total însă, anul americancei a fost mai bun decât al Simonei, aceasta câștigând cinci turnee WTA: Londra, San Juan, Sao Paulo, Pheonix și Wightman Cup).
  • 1976 – Evonne Goolagong (Australia) campioană la Australian Open, finală la Wimbledon, finală la US Open, nu a participat la Roland Garros.
  • 1975 – Virginia Wade (Marea Britanie)Semifinală la US Open, sferturi la Wimbledon, nu a participat la Roland Garros și Australian Open (Wade a câștigat în acel an turneele de la Paris, Stockholm, Londra, Estbourne, Philadelphia, Dallas și Fairfax).

În comparație cu anul 2014, Simona a suferit un regres în cadrul turneelor care contează cu adevărat și un progres, nu foarte mare, în cadrul turneelor Premier, organizate de WTA. Diferența a fost generată, probabil, de schimbarea oamenilor din staff: Halep l-a concediat pe Wim Fissette, antrenor care a confirmat în turneele feminine de Grand Slam (2 titluri împreună cu Kim Clijsters și o finală cu Sabine Lisicki), înlocuindu-l cu Victor Ioniță și mai târziu cu Darren Cahill, tehnicieni care nu au performat în turneele de Grand Slam ale fetelor, ci mai degrabă în competițiile de mâna a doua (colaborări cu Sorana Cîrstea, Ana Ivanovic, Angelique Kerber sau Daniela Hantuchova). E adevărat că australianul Cahill s-a remarcat ca antrenor alături de Lleyton Hewitt și Andre Agassi, însă ATP și WTA sunt două lumi diferite.


Simona Halep (24 de ani) va lua în scurt timp o decizie: îl angajează cu normă întreagă pe Darren Cahill sau se desparte de australian. Programul Adidas Player Development, datorită căruia cei doi au colaborat în 2015, va fi desființat în 2016. 

Toate rezultatele Simonei din 2015:

  • Titlu la Shenzhen (China): 6-2, 6-2 în finală cu Timea Bacsinszky (Elveția).
  • Sfert de finală la Australian Open (Australia): 6-4, 6-0 pentru Ekaterina Makarova (Rusia).
  • Titlu la Dubai (Emiratele Arabe Unite): 6-4, 7-6(4) în finală cu Karolina Pliskova (Cehia).
  • Titlu la Indian Wells (SUA): 2-6, 7-5, 6-4 în finală cu Jelene Jankovic (Serbia).
  • Semifinală la Miami (SUA): 6-2, 4-6, 7-5 pentru Serena Williams (SUA).
  • Semifinală la Stuttgart (Germania): 7-5, 5-7, 6-2 pentru Caroline Wozniacki (Danemarca).
  • Primul tur la Madrid (Spania): 7-6(6), 6-3 pentru Alize Cornet (Franța).
  • Semifinală la Roma (Italia): 2-6, 6-3, 7-5 pentru Carla Suarez Navarro (Spania).
  • Turul doi la Roland Garros (Franța): 7-5, 6-1 pentru Mirjana Lucic-Baroni (Croația).
  • Sfert de finală la Birmingham (Marea Britanie): 2-6, 6-0, 7-6(4) pentru Kristina Mladenovic (Franța).
  • Primul tur la Wimbledon (Marea Britanie): 5-7, 6-4, 6-3 pentru Jana Cepelova (Slovacia).
  • Finală la Toronto (Canada): 7-6(5), 6-7(4), 3-0 (abandon) pentru Belinda Bencic (Elveția).
  • Finală la Cincinnati (SUA): 6-3, 7-6(5) pentru Serena Williams (SUA).
  • Semifinală la US Open (SUA): 6-1, 6-3 pentru Flavia Pennetta (Italia).
  • Sfert de finală la Guangzhou (China): 6-4, 6-3 pentru Denisa Allertova (Cehia).
  • Optimi la Wuhan (China): 6-3, 3-6, 7-5 pentru Johanna Konta (Marea Britanie).
  • Primul tur la Beijing (China): 4-5 (abandon) pentru Lara Arruabarrena (Spania).
  • Grupele Turneului Campioanelor (Singapore).
A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret! Familia a făcut anunțul oficial. Cum arată mormântul
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret! Familia a făcut anunțul oficial. Cum arată mormântul
Mihai Stoica a scris trei cuvinte pe internet, după tirada lui Mircea Lucescu despre ”FCSB – Steaua”
Mihai Stoica a scris trei cuvinte pe internet, după tirada lui Mircea Lucescu despre ”FCSB – Steaua”
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
"Momentul pe care lumea nu-l ştie" înainte de scandalul Steaua - FCSB! Fostul conducător de la CSA are detalii explozive:…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
ȘOC! Cui a lăsat Silviu Prigoană toată AVEREA. În testament scrie foarte clar: 'Eu nu îi las nimic'
ȘOC! Cui a lăsat Silviu Prigoană toată AVEREA. În testament scrie foarte clar: 'Eu nu îi las nimic'
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu…
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia…
Se dau minim 1.000 LEI. Decizie pentru proprietarii de teren: Au început plăţile
Se dau minim 1.000 LEI. Decizie pentru proprietarii de teren: Au început plăţile
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Vicecampioană naţională la baschet, deşi se află de o viaţă în scaun rulant
Vicecampioană naţională la baschet, deşi se află de o viaţă în scaun rulant
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
×